Ενδοκολπικό Υπερηχογράφημα – Υπέρηχος Μήτρας Εξαρτημάτων

Ενδοκολπικό Υπερηχογράφημα – Υπέρηχος Μήτρας Εξαρτημάτων (έσω γεννητικών οργάνων ή ελάσσονος πυέλου)

Το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων μελετά τόσο τη μήτρα όσο και τα εξαρτήματά της (ωοθήκες και σάλπιγγες).

Μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους: ενδοκολπικά ή υπερηβικά.

Για να γίνει η εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων με υπερηβικό έλεγχο πρέπει στην διάρκεια της εξέτασης η ουροδόχος κύστη να είναι γεμάτη δηλαδή η ασθενής να έχει έντονη επιθυμία για ούρηση. Αυτό προϋποθέτει καλή ενυδάτωση (5-6 ποτήρια νερό μέσα σε ένα 15λεπτο μία ώρα πριν την εξέταση. Ο ρυθμός διούρησης είναι διαφορετικός σε κάθε ασθενή και εξαρτάται  επίσης από εξωγενείς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (χειμώνας καλοκαίρι), την γενικότερη ενυδάτωση του οργανισμού (πόσο νερό πίνει συνήθως ), εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι αφυδάτωσης (όπως υπεριδρωσία, πυρετός, εμέτοι, διάρροιες). Επομένως η ώρα που η κάθε ασθενής θα είναι έτοιμη για την εξέταση δεν μπορεί να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια. Αποφύγετε να ουρήσετε  πριν την εξέταση. Η συνεργασία με το προσωπικό του κέντρου και τον γιατρό θα σας βοηθήσει να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν η σύγκριση με την προηγούμενη εξέταση είναι πολύ σημαντική.

Το ενδοκολπικό ή διακολπικό υπερηχογράφημα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Γίνεται με κενή την ουροδόχο κύστη. Είναι απλή, εύκολη και ανώδυνη εξέταση. Έχει μεγαλύτερη ευκρίνεια και αναδεικνύει τα όργανα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μπορούν έτσι να εξεταστούν γυναίκες που δυσκολεύονται να γεμίσουν την ουροδόχο κύστη (λόγω ακράτειας ή νευρολογικής διαταραχής). Η διακολπική απεικόνιση είναι επίσης πολύ καλύτερη στις παχύσαρκες γυναίκες και σε αυτές που έχουν οπίσθια κάμψη μήτρας. Με το ενδοκολπικό ή διακολπικό υπερηχογράφημα υπάρχει η δυνατότητα συμπληρωματικής μελέτης με έγχρωμο Doppler σε περιπτώσεις που αναγνωρίζεται στα έσω γεννητικά όργανα κύστη ή συμπαγής όγκος.

Όμως κάθε συζήτηση που αφορά στο υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων πρέπει να περιλαμβάνει και τον υπερηβικό έλεγχο. Είναι προφανές ότι παιδιά και ορισμένες ενήλικες εξεταζόμενες (virgo) δεν μπορούν να κάνουν ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Οι πολύ μεγάλες μάζες (>7 εκ) δεν μπορούν να απεικονιστούν μόνο με το διακολπικό έλεγχο ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι στην περιοχή αυτή υπάρχουν και άλλες παθολογικές οντότητες εκτός από τις γυναικολογικές όπως π.χ. έκτοποι νεφροί. Σε περίπτωση που υπάρχει μια γυναικολογική μάζα ειδικά εάν είναι ύποπτη για κακοήθεια η εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται με έλεγχο και άλλων οργάνων όπως του ήπατος και των νεφρών και τον έλεγχο για ασκιτικό ή πλευριτικό υγρό.

Όταν η εξέταση των έσω γεννητικών οργάνων γίνεται με σύγχρονο και πλήρη εξοπλισμό από έμπειρο και εξειδικευμένο υπερηχογραφιστή ακτινολόγο αυτός εκτιμά το διαγνωστικό πρόβλημα και επιλέγει τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει για να επιτύχει το μέγιστο διαγνωστικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα με την λανθασμένη κοινή αντίληψη το PAPTEST δεν γίνεται για την πρόληψη όλων των καρκίνων των  έσω γεννητικών οργάνων αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι καλοήθεις γυναικολογικοί όγκοι όπως οι κύστεις, τα ινομυώματα και οι ενδομητρικοί πολύποδες προκαλούν συχνά συμπτώματα και οδηγούν τη γυναίκα να αναζητήσει θεραπεία, όμως οι κακοήθεις όγκοι και ειδικά ο καρκίνος των ωοθηκών δεν εμφανίζουν πρώιμες ενδείξεις.  Έτσι σε ποσοστό που φτάνει το 80% ο καρκίνος των ωοθηκών που ανακαλύπτεται από τα συμπτώματα του είναι σε προχωρημένο στάδιο και επομένως έχει κακή πρόγνωση ενώ αντίθετα οι καρκίνοι των ωοθηκών που αναγνωρίστηκαν σε προληπτικό έλεγχο ήταν σε μεγάλο ποσοστό πρώιμοι και επομένως θεραπεύσιμοι.

Ενδείξεις

Προτείνεται να γίνεται προληπτικός έλεγχος στις γυναίκες άνω των 35 ετών μία φορά ετησίως κατά προτίμηση με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα (στην α΄φάση του κύκλου εάν υπάρχει έμμηνος ρύση- μέχρι την 10η ημέρα του κύκλου).

Επίσης ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις αναιμίας, κοιλιακού άλγους, μηνορραγίας (αιμορραγίας κατά την έμμηνο ρύση), μητρορραγίας (αιμορραγίας ενδιάμεσα από την έμμηνο ρύση), μεταεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας, για τη επιβεβαίωση ενδομήτριας εγκυμοσύνης και φυσικά σε κάθε περίπτωση που κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι χρειάζεται.

Υπάρχουν επίσης ομάδες γυναικών στις οποίες ο προληπτικός έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων επιβάλλεται αυστηρά. Αυτές είναι:

  • οι γυναίκες που έχουν Ca μαστού, μήτρας, ωοθηκών ή εντέρου,
  • οι στενοί συγγενείς τους ειδικά εάν οι πάσχουσες έχουν νοσήσει σε νεαρή ηλικία,
  • οι γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση (BRCA1/BRCA2),
  • οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ορμονική υποκατάσταση ή πάσχουν από ενδομητρίωση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!