Τμήμα Μαστού

O καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον γυναικείο πληθυσμό. Περίπου μια στις εννέα ή δέκα γυναίκες, ανάλογα με τη χώρα καταγωγής της θα αναπτύξει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής της. Ωστόσο είναι ένας καρκίνος που μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωσθεί νωρίς. Στις περισσότερες χώρες οι γυναίκες ελέγχονται σε ηλικία μεταξύ 50 και 69 ετών, ενώ στις ΗΠΑ ελέγχονται όλες οι γυναίκες πάνω από 40 ετών κάθε 1 ή 2 έτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μετά από εξέταση όλων των μελετών των τελευταίων 40 ετών συμπέρανε ότι ο έλεγχος για καρκίνο του μαστού ελαττώνει τον κίνδυνο θανάτου από την ασθένεια κατά 35% στις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών.

 

Στο τμήμα μαστού εκτελούνται οι παρακάτω πράξεις:

 

  • κλινική εξέταση μαστού
  • ψηφιακές μαστογραφίες υψηλής ευκρίνειας και χαμηλότερης δόσης ακτινοβολίας κατά 25-30%
  • συμβατικές μαστογραφίες
  • ειδικές λήψεις: εντοπιστικές – μεγεθυντικές
  • εντοπισμός αψηλάφητων βλαβών δια της στερεοσκοπίας και δια των υπερήχων
  • παρακεντήσεις μαστού και θυρεοειδούς
  • ιστολογική βιοψία (core biopsy) δια των υπερήχων μαστού

 

Στο κέντρο «Πρόληψις» συνιστούμε τον τακτικό έλεγχο όλων των γυναικών μετά την ηλικία των 40 ετών. Από τα 30 μέχρι τα 40 έτη ο έλεγχος γίνεται όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και τότε συνήθως γίνεται με υπερηχογράφημα πρώτα και αν απαιτείται και με μαστογραφία. Επίσης τακτικός έλεγχος σε αυτές τις ηλικίες γίνεται αν υπάρχει ισχυρό κληρονομικό ιστορικό για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών ή άλλος παράγοντας κινδύνου. Στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών πολύ σπάνια θα απαιτηθεί μαστογραφία. Η διάγνωση τίθεται σχεδόν πάντα μόνο με τη κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα και την παρακέντηση.

 

Από τα 40 έως τα 50 έτη συνήθως ο έλεγχος απαιτείται να γίνεται κάθε έτος είτε με μαστογραφία είτε με μαστογραφία και υπερηχογράφημα εναλλάξ. Αυτό γίνεται διότι σε αυτές τις ηλικίες η πυκνότητα των μαστών είναι μεγάλη και η διάγνωση του καρκίνου πιο δύσκολη. Μετά την ηλικία των 50 ετών, αν δεν υπάρχει κάποια αλλοίωση που παρακολουθούμε, η πυκνότητα των μαστών δεν είναι μεγάλη και δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η ατεκνία. Αρκεί ο έλεγχος ανά δύο έτη με μαστογραφία.

 

Ο τακτικός έλεγχος πρέπει να συμπεριλαμβάνει και κλινική εξέταση, ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα, διότι υπάρχουν περιοχές με μαζικό αδένα που μπορεί να μην είναι απόλυτα ορατές στην μαστογραφία και γιατί ένα εύρημα στη ψηλάφηση θα βοηθήσει τον ακτινολόγο στην ανάγνωση της μαστογραφίας και του υπερηχογραφήματος.

 

Καθημερινή πρακτική του «Πρόληψις» είναι ο χειρουργός και ο ακτινολόγος να συζητήσουν τα ευρήματα της μαστογραφίας και της κλινικής εξέτασης άμεσα. Επίσης σε περίπτωση ευρήματος στο υπερηχογράφημα που απαιτεί βιοψία, αυτή θα γίνει άμεσα είτε με λήψη κυττάρων με λεπτή βελόνα είτε με βιοψία ιστού με ευρεία βελόνα και πάντα με την καθοδήγηση του υπερηχογραφήματος ώστε να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια. Ακόμη υπάρχει δυνατότητα το αποτέλεσμα της κυτταρολογικής εξέτασης, αν απαιτείται, να είναι έτοιμο σε διάστημα μίας ώρας. Με μία λοιπόν μόνο επίσκεψη στο «Πρόληψις» είναι δυνατόν να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα των ασθενών.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!