Τμήμα Μαστού

O καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στο γυναικείο πληθυσμό. Εμφανίζει ολοένα αυξανόμενη συχνότητα, προσβάλλοντας σήμερα μία στις οχτώ γυναίκες. Μπορεί να θεραπευτεί οριστικά, αν διαγνωσθεί νωρίς και αντιμετωπιστεί σωστά. Οι εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και η πρόοδος της Ιατρικής σήμερα, έφεραν σημαντική μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού, παρά τη μεγάλη αύξηση της συχνότητάς του.

Ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλεί πόνο ή άλλα συμπτώματα όταν είναι σε αρχικά στάδια. Για το λόγο αυτό μπορεί να διαγνωστεί έγκαίρως μόνο με τον προληπτικό έλεγχο, προτού δηλαδή γίνει αντιληπτός από τις ίδιες τις ασθενείς. Απαιτείται λοιπόν προγραμματισμένος, προσυμπτωματικός έλεγχος, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία και τους παράγοντες κινδύνου της κάθε γυναίκας. Αυτό είναι το απλούστατο μεγάλο μυστικό για την έγκαιρη διάγνωση.

Ο καρκίνος του μαστού συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 40 ετών. Σήμερα όμως, λόγω της συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας, μπορεί σπανίως να προσβάλλει και νεώτερες γυναίκες, 25 ετών και άνω. Η πιθανότητα να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 80 ετών, οπότε και αρχίζει σταδιακά να μειώνεται.

Ο ιδανικός προληπτικός έλεγχος των γυναικών πρέπει να αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών, με μια επίσκεψη για κλινική εξέταση μαστών (ψηλάφηση) από τον ειδικό μαστολόγο ενός οργανωμένου τμήματος μαστού και να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια, έως τα 35. Εάν υπάρχει ψηλαφητό εύρημα τότε ο έλεγχος συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα ή και με παρακέντησή του για κυτταρολογική ή ιστολογική εξέταση, προς επιβεβαίωση της διάγνωσης. Μετά τα 35 ο κλινικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και ο περαιτέρω έλεγχος εξατομικεύεται ανάλογα με τα ευρήματα.

Η ψηφιακή μαστογραφία πρέπει να συμπληρώνει την κλινική εξέταση κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών. Πολλοί γιατροί συνιστούν να γίνεται μια μαστογραφία στην ηλικία των 35 ετών, ως εξέταση αναφοράς για συγκρίσεις στο μέλλον. Το υπερηχογράφημα μαστών συμπληρώνει τον έλεγχο των μαστών και δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία.

Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, καλό είναι να γίνεται μαστογραφικός έλεγχος 5 χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος στη συγγενή. Οι γυναίκες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, αποτελούν ειδική κατηγορία που απαιτεί ειδική εξατομικευμένη παρακολούθηση.

Καρκίνο του μαστού  μπορεί σπανίως να εμφανισουν και οι άνδρες, αλλά σε συχνότητα 1/100 σε σχέση με τις γυναίκες.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού είναι:

 1. Γενετικοί. Καρκίνος μαστού ή ωοθηκών σε συγγενείς α΄ ή β΄ βαθμού, καρκίνος παγκρέατος ή προστάτου σε συγγενείς α΄ βαθμού. Γνωστή μετάλλαξη σε συγκεκριμένα γονίδια.
 2. Πυκνοί μαστοί, ύπαρξη καλοήθων παθήσεων με αυξημένη πιθανότητα καρκίνου (θηλώματα, σκληρυντική αδένωση, ατυπία).
 3. Ιστορικό καρκίνου στον ίδιο ή στον άλλο μαστό.
 4. Ορμονικοί. Κατάχρηση οιστρογόνων για εξωσωματικές, αντισύλληψη ή υποκατάσταση μετά την εμμηνόπαυση. Πρώιμη εμμηναρχή (προ των 12 ετών) σε συνδυασμό με καθυστερημένη εμμηνόπαυση (μετά τα 55).
 5. Διατροφικοί. Κατάχρηση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση φρούτων και χορταρικών.
 6. Παχυσαρκία, ιστορικό ακτινοβολίας για κάποια κακοήθη νόσο, φυτοφάρμακα, κατάχρηση χημικών ουσιών από συντηρητικά τροφών, καλλυντικά, αντηλιακά, βαφές μαλλιών κλπ.

 

Στο τμήμα μαστού του διαγνωστικού κέντρου «Πρόληψις» εκτελούνται οι παρακάτω πράξεις:

 

 • Κλινική εξέταση μαστών, ψηλάφηση και εκτίμηση εξετάσεων από ειδικούς μαστολόγους)
 • Ψηφιακή μαστογραφία υψηλής ευκρίνειας και χαμηλής δόσης ακτινοβολίας
 • Ειδικές εντοπιστικές – μεγεθυντικές λήψεις ψηφιακής μαστογραφίας
 • Υπερηχογράφημα μαστών υψηλής ευκρίνειας 3D
 • Ελαστογραφία μαστών
 • Διάγνωση των μαστογραφιών και των υπερήχων μαστού από ειδικούς ακτινολόγους μαστού
 • Εντοπισμός αψηλάφητων βλαβών με τοποθέτηση αγκίστρου δια του μαστογράφου και δια των υπερήχων
 • Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη παρακέντηση μαστού για κυτταρολογική εξέταση (FNA) ή ιστολογική βιοψία (core biopsy)
 • Ραδιοϊσοτοπική σήμανση για εντοπισμό «φρουρών λεμφαδένων»
 • Ογκολογικό συμβούλιο με συμμετοχή ογκολόγων για χορήγηση θεραπευτικού σχήματος και παρακολούθηση γυναικών με καρκίνο μαστού
 • Συνεργασία με πλαστικούς χειρουργούς εξειδικευμένους σε επεμβάσεις μαστών πλαστικές, ογκοπλαστικές και ανακατασκευές λόγω μαστεκτομής για καρκίνο.
 • Συνεργασία με ειδικευμένο στο μαστό κυτταρολόγο και παθολογοανατόμο
 • Γενετική συμβουλευτική σε γυναίκες με γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA 1/2

 

Καθημερινή πρακτική του διαγνωστικού κέντρου «Πρόληψις» είναι η στενή συνεργασία μεταξύ μαστολόγου και  ακτινολόγου, εξατομικευμένα για τα ευρήματα της κάθε γυναίκας. Σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος πραγματοποιείται άμεσα υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη παρακέντηση για επείγουσα κυτταρολογική εξέταση (απάντηση σε 1 ώρα) ή ιστολογική εξέταση (απάντηση σε 1 εβδομάδα). Με μία λοιπόν μόνο επίσκεψη στο διαγνωστικό κέντρο «Πρόληψις» είναι δυνατόν να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα των ασθενών.

Η συνεργασία έμπειρων μαστολόγων και ακτινολόγων την ίδια στιγμή, στό ίδιο κέντρο μαστού, ξεχωριστά για κάθε γυναίκα, είναι ο πιο σημαντικός παράγων για τη μείωση των σφαλμάτων στη διάγνωση και συνιστάται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Μαστολογική Εταιρεία ως ο πιο σωστός τρόπος για τον αποτελεσματικό έλεγχο των μαστών.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!