Ραδιοϊσοτοπική Κυστεογραφία

Άμεση ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία

Η μελέτη αναδεικνύει την ύπαρξη παλινδρόμησης ούρων από την ουροδόχο κύστη προς τους νεφρούς, γεγονός που δυνατόν να προκαλεί ουρολοίμωξη ή πυελονεφριτιδικές αλλοιώσεις σε ορισμένα παιδιά.

Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από εντολή κλινικού ιατρού και ποτέ σε περίοδο ενεργού ουρολοιμώξεως.

Στα αγόρια βρέφη ο πρώτος έλεγχος για παλινδρόμηση συνιστάται να εκτελείται με ανιούσα ουρηθροκυστεογραφία (κλασική ακτινολογική).

Την προηγούμενη της εξέτασης και για 3 συνεχόμενες μέρες το παιδί συνιστάται να καλύπτεται με αντιβιοτική αγωγή.

Την ημέρα της εξέτασης δεν απαιτείται νηστεία.

Η εξέταση αρχίζει άμεσα με καθετηριασμό της ουροδόχου κύστης του παιδιού.

Παρενέργειες ή αλλεργίες δεν παρατηρούνται.

Μετά το πέρας της εξέτασης, το παιδί δεν παρουσιάζει υπολειπόμενη ραδιενέργεια και συνεπώς συνυπάρχει ελεύθερα και συναναστρέφεται άλλα παιδιά ή μέλη της οικογένειας χωρίς περιορισμούς. Σημειώνεται ότι η ακτινοβόληση είναι 100 φορές λιγότερη από την λαμβανόμενη μετά από ακτινολογική κυστεογραφία.

Έμμεση ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία

Γίνεται δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών και στη συνέχεια μελέτη για κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση ούρων κατά τη φάση ουρήσεως. Προϋπόθεση για την επιτυχή εκτέλεση της εξέτασης είναι η δυνατότητα συνεργασίας του παιδιού(συνήθως παιδιά μεγαλύτερα των 4 χρονών). Για την εξέταση δεν απαιτείται καθετηριασμός της ουροδόχου κύστεως.

Ουδεμία προετοιμασία απαιτείται εκτός καλής ενυδάτωσης του παιδιού προ της εξέτασης.

Χορηγείται ενδοφλέβια μικρής ποσότητας Tc99m MAG-3 και εκτελείται δυναμικό σπινθηρογράφημα.

Μετά το τέλος του σπινθηρογραφήματος το παιδί τοποθετείται κατάλληλα προς ούρηση και εκτελείται καταγραφή κατά την φάση της ούρησης. Η φάση της ούρησης, είναι δυνατόν  να επαναληφθεί για μία ακόμη φορά, αφού προηγηθεί η λήψη υγρών και η ενυδάτωση του παιδιού.

Παρενέργειες ή αλλεργίες δεν παρατηρούνται.

Μετά το τέλος της εξέτασης το παιδί καλό είναι να αποφεύγει την επαφή με εγκυμονούσες γυναίκες ή και μικρά παιδιά για διάστημα 12 ωρών.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!