back to top
 

Σπινθηρογράφημα Καρδιάς

Το λεγόμενο δυναμικό σπινθηρογράφημα καρδιάς, μελέτατην αιμάτωση του μυοκαρδίου. Κατά την εξέταση διερευνάται η ικανοποιητική αιμάτωση του μυοκαρδίου σε κατάσταση κόπωσης (stress), καθώς επίσης και η ύπαρξη μόνιμων ουλών μετά από έμφραγμα.

Ο εξεταζόμενος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο του προ της εξέτασης, για πιθανή υποχρέωσηδιακοπής λήψης φαρμάκων, 48 ώρες πριν από την εκτέλεση  της εξέτασης.

Ο εξεταζόμενος, το πρωινό της εξέτασης, θα πρέπει να προσέξει τη διατροφή του. Ενδείκνυται η νηστεία,ή η λήψη ελαφρού τύπου πρωινού (π.χ. δημητριακά ή τοστ και φυσικό χυμό) αν είναι ανάγκη, δύο ώρες πριν την εξέταση.Οι διαβητικοί ασθενείς θα πρέπει να πάρουν ένα ελαφρύ πρωινό και να κάνουν την δόση της ινσουλίνης τους ως συνήθως τη μέρα της εξέτασης.

 

Απαγορεύεται η κατανάλωση καφέ ή ποτών που περιέχουν καφεΐνη (π.χ. καφές, τσάι, σόδες, σοκολάτα κλπ), 12 ώρες πριν την εξέταση.

Συνιστάται η χρήση αθλητικών ενδυμάτων και υποδημάτων, για την ανετότερη διενέργεια της κόπωσης σε διάδρομο, αν χρειαστεί.

Ο εξεταζόμενος θα χρειαστεί να παραμείνει στο χώρο του εργαστηρίου για τις ανάγκες της εξέτασης έως και 4-5 ώρες.

Το ραδιοφάρμακο ενίεται ενδοφλεβίως στο μέγιστο της κόπωσης και στη συνέχεια ακολουθεί τομογραφική λήψη (SPECT) του σπινθηρογραφήματος κόπωσης. Τρεις ώρες μετά και αφού ο εξεταζόμενος παραμείνει στο χώρο του εργαστηρίου η εξέταση προχωρά στην τομογραφική απεικόνιση του σε φάση ηρεμίας.

Η κόπωση δυνατόν να γίνει σε διάδρομο παρουσία πάντα καρδιολόγου, δυνατόν όμως να γίνει και φαρμακευτικά μετά ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκου που θα προκαλέσει κόπωση.

Παρενέργειες και αλλεργίες δεν παρατηρούνται.

Σε περίπτωση γαλουχίας ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται για 48- 72 ώρες.

Καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση επαφή με μικρά παιδιά και εγκυμονούσες για 24 ώρες.Αν έχει χορηγηθεί TL 201 (θάλλιο 201) τότε ο ασθενής καλό είναι να αποφεύγει εγκυμονούσες και μικρά παιδιά για 48 ώρες.

ΚΥΡΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΣΠΙΝΘΗΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Διάγνωση πιθανής στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Έλεγχος αποτελέσματος μετά από αγγειοπλαστική, ή αορτοστεφανιαίας επέμβασης.

Έλεγχος βιωσιμότητας μυοκαρδίου μετά από έμφραγμα.

Έλεγχος ισχαιμίας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Έλεγχος προεγχειρητικού κινδύνου σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΩΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!

Font Resize
Contrast