Για Γυναίκες
Για να γίνει σωστά πρέπει στην διάρκεια της εξέτασης η ουροδόχος κύστη να είναι γεμάτη δηλαδή η ασθενής να έχει έντονη επιθυμία για ούρηση ώστε να μελετηθεί καλά το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και η χωρητικότητα της. Αυτό προϋποθέτει καλή ενυδάτωση (5-6 ποτήρια νερό μέσα σε ένα 15λεπτο μία ώρα πριν την εξέταση. Ο ρυθμός διούρησης είναι διαφορετικός σε κάθε ασθενή και εξαρτάται επίσης από εξωγενείς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (χειμώνας καλοκαίρι), την γενικότερη ενυδάτωση του οργανισμού (πόσο νερό πίνει συνήθως ), εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι αφυδάτωσης (όπως υπεριδρωσία, πυρετός, έμετοι, διάρροιες). Επομένως η ώρα που ο κάθε ασθενής θα είναι έτοιμος για την εξέταση δεν μπορεί να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια. Αποφύγετε να ουρήσετε πριν την εξέταση. Η συνεργασία με το προσωπικό του κέντρου και τον γιατρό θα σας βοηθήσει να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν η σύγκριση με την προηγούμενη εξέταση είναι πολύ σημαντική.
Μερικές φορές ο γιατρός ζητά να γίνει και εξέταση και μετά την ούρηση ώστε να δούμε το υπόλειμμα ούρων στην κύστη όταν ο ασθενής ουρήσει.
Ενδείξεις
Πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς με μακροσκοπική (ορατή) ή μικροσκοπική (εργαστηριακή) αιματουρία και σε όλους τους ασθενείς με πόνο στα νεφρά για τον έλεγχο λιθίασης ή όγκων. Γίνεται επίσης για το έλεγχο των νεφρών σε περιπτώσεις μείωσης της νεφρικής λειτουργίας ή υπέρτασης. Συνιστάται επίσης ο προληπτικός έλεγχος σε περιπτώσεις ουρολοίμωξης ειδικά εμπύρετης γαι να αποκλειστεί η πιθανότητα υποκείμενης παθολογίας όπως λιθίαση ήανατομικής ανωμαλίας όπως εκκόλπωμα.
Για Άνδρες
Για να γίνει σωστά η εξέταση πρέπει στην διάρκεια της η ουροδόχος κύστη να είναι γεμάτη δηλαδή ο ασθενής να έχει έντονη επιθυμία για ούρηση ώστε να μελετηθεί καλά το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και η χωρητικότητα της. Αυτό προϋποθέτει καλή ενυδάτωση (5-6 ποτήρια νερό μέσα σε ένα 15λεπτο μία ώρα πριν την εξέταση. Ο ρυθμός διούρησης είναι διαφορετικός σε κάθε ασθενή και εξαρτάται επίσης από εξωγενείς παράγοντες όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος (χειμώνας καλοκαίρι), την γενικότερη ενυδάτωση του οργανισμού (πόσο νερό πίνει συνήθως ), εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι αφυδάτωσης (όπως υπεριδρωσία, πυρετός, έμετοι, διάρροιες). Επομένως η ώρα που ο κάθε ασθενής θα είναι έτοιμος για την εξέταση δεν μπορεί να καθοριστεί με απόλυτη ακρίβεια. Αποφύγετε να ουρήσετε πριν την εξέταση. Η συνεργασία με το προσωπικό του κέντρου και τον γιατρό θα σας βοηθήσει να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν η σύγκριση με την προηγούμενη εξέταση είναι πολύ σημαντική. Μερικές φορές ο γιατρός ζητά να γίνει και εξέταση και μετά την ούρηση ώστε να δούμε το υπόλειμμα ούρων στην κύστη όταν ο ασθενής ουρήσει.
Ενδείξεις
Γίνεται για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως και του μεγέθους του προστάτη στους άνδρες. Ο προστάτης πρέπει να ελέγχεται όλους τους άνδρες ασθενείς με αιματουρία και σε όλους τους άνδρες με δυσουρικά ενοχλήματα (δυσκολία στην ούρηση), συχνουρία ή νυχτουρία.